Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Tuesday, May 25, 2010

RESEPI LAKSA ASSAM PERANTAU

RESEPI LAKSA ASSAM PERANTAU
by kak amida- Terima kasih

Bahan-bahan ( 4 orang makan )
500gm laksa kering -direndam beberapa 4-5 jam pastu direbus dan ditoskan
1 biji timun dihiris panjang2
3 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
4 biji limau kasturi-potong 2 (saya guna sebiji lemon di potong2 kecil)
1 bawang besar dimayang

Bahan-bahan untuk kuah:-
*4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus) *boleh guna sardin/tuna dlm tin 2 tin besar
*8 keping asam keping
sedikit air assam jawa
2 tangkai daun kesum
sedikit lengkuas dihiris/diketuk
1/2 bunga kantan (saya tak letak sbb tak da stok)

Bahan kisar :-
8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
2.5cm belacan
1 biji bawang besar
garam secukup rasa




Cara-cara
Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
Isi ikan dikisar.
Kalau guna sardin/tuna dalam tin blender semua sekali dengan bahan-bahan kisar

Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, air assam jawa, daun kesum, bunga kantan, lengkuas. Biarkan mendidih.

Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.

Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad/daun pudina dan potongan cili merah atau cili padi (bagi mereka yang suka pedas).

No comments:

Post a Comment