Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Sunday, October 24, 2010

Rendang ayam



BAHAN-BAHAN:

1 kg daging (potong dadu)
50 ml minyak masak
1 kg santan
200 gm kerisik
50 gm gula kabung
2 helai daun kunyit
2 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula
Sedikit hirisan kelapa

BAHAN KISAR A:

100 gm bawang putih
100 gm bawang besar
100 gm halia
3 batang serai

BAHAN KISAR B:

20 tangkai cili kering
80 gm kari daging
30 gm kulit kayu manis

BAHAN C:

30 gm buah pelaga
30 gm bunga cengkih
30 gm bunga lawang

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga garing dan naik bau.
2. Tumiskan pula bahan B dan bahan C sehingga garing dan pecah minyak.
3. Masukkan santan, gula kabung dan daging.
4. Setelah daging empuk, masukkan kerisik, hirisan kelapa dan akhir sekali masukkan garam, gula dan taburkan daun kunyit yang dihiris halus. Kacau rata dan angkat setelah cukup kering.

No comments:

Post a Comment